Gelir Uzman Yardımcılığı Sınavına Nasıl Hazırlanmalı?

BU YAZI Gelir TARAFINDAN 7 Şubat 2013 Perşembe GÜNÜ YAZILDI. 11 yorum
Gelir Uzman Yardımcılığı sınavına nasıl hazırlanacağı hakkında geçmiş yıllardaki tecrübelere dayanarak bir kaç ipucu vereceğim.

Öncelikle geçmiş yılların soruları kesinlikle çözülmeli. Bu hangi konuların sınavlarda ağırlık kazandığı hakkında size yol gösterecektir. Fakat şöyle bir duruma göze çarpıyor. Gelir İdaresi Başkanlığının yaptığı son üç GUY sınavında artık geçmiş yıllara baz alınarak soru hazırlanmıyor.Son üç sınavdan önceki sınavlarda, birçok kere tekrar eden sorular mevcut iken son sınavlarda bu durumu değiştirmiş gözüküyor. Geçmiş yılların sorularını çözerken yıllar itibariyle bazı konu ağırlıkları belirlenebilir. Ve o konular üzerinde biraz daha yoğunlaşınılabilir.

Bazı konularda her sınavda sorular gelmektedir. Örnek olarak vermek gerekirse muhasebede sorulan oranlar gösterilebilir. Birçok sınavda oranlar sorulmuş. Ve ezber gerektiği için yapılmasıda biraz zor sorular olarak gözükmekte. Diğer derslerde de bu durum  mevcut. Yukarıda dediğim gibi, o konular belirlenir ve o kokular üzerinde biraz daha fazla durularak başarılabilir.

Herkesin bildiği gibi Gelir Uzman Yardımcılığı sınavı çok derin içeriklerden soru gelmediğidir. Tabi istisanalarda mevcut olsada genel olarak yüzeysel, hatta başlık seviyesinde sorular sorulmakta. Çok derine inilmeden , çokta yüzeysel olmamak üzere çalışmak gerek.


Herkesin en çok merak ettiği konu ise hangi kaynaklardan hazırlanmalı Gelir Uzman Yardımcılığı sınavına ? Bu soruya cevap olarak özellikle bir kaç kitabı işaret etmek saçmalık olur. Piyasada bu konuda önceki sınavlarda başarı sağlamış kitaplar var. Fakat son GUY sınavlarında durum ne oldu bu konuda biraz araştırma yapmak lazım.Eğer 2013 KPSS'ye hazırlanıyorsanız ki büyük ihtimaldir, kullandığınız kitaplara devam edin. Daha önce verdiğimiz KPSS kaynak kitap listesine de göz atmanızı öneririz.

Son olarak sınav derslerinin( muhasebe, iktisat, maliye, işletme iktisadı, hukuk) hangilerinin zor olduğu hangilerinin kolay olduğu konusu ise genel bir analiz ile şöyle sonuç verdi. Gelir Uzman Yardımcılığı sınavlarında genel olarak en zor sorular İktisat dersinden gelmekte. En kolay sorular ise Muhasebe dersinden sorulmakta. Maliye bölümünde ise her sene bir kaç zor soru gelmektedir. Hukuk bölümünde ise doğrudan bilgi soruları hatta başlık soruları bile sorulmaktadır. 

Bu yazımda Gelir Uzman Yardımcılığı sınavı hakkında geçmiş tecrübelerime dayanarak ipuçları vermeye çalıştım. Tabi ki herkesin çalışma yöntemi farklı farklı. Umarım bu yazımız birazcık olsun sizlere yol gösterici olur.


Sürc-i lisan ettik ise affola. Yazıda yazım yanlışları , anlatım bozuklukları olabilir.Tekraran kontrol edemedim Zamanımız kısıtlı. Tekrardan kusurlarımız var ise affola. Herkese iyi çalışmalar. Sağlıcakla kalınız...

Sorularınızı ve yorumlarınızı esirgemeyin.


  


11 yorum:

  1. slm ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. merhaba ben maliye son sınıf öğrencisiyim . sıvana hazırlanıyorum çalışma temposu nasıl olmalı göz korkutulacak kadar zor mu sizce hazırlık

    YanıtlaSil
  3. her sene zorlaşıyor inşallah yakın zamanda çalışan bütün arkadaşlar iş sahibi olur

    YanıtlaSil
  4. @Adsız: Çalışma temposunu düşürmeden devam ettirebilirsen , büyük bir ihtimal sınavda başarılı olursun.

    @Adsız: İnşallah.

    YanıtlaSil
  5. Herkese şimdiden başarılar
    Benim sormak istediğim maliye ile ilgili
    KPSS A kitabından hazırlanıyorum. Maliye ile başladım. Süre kısıtlı olduğundan yeterince araştıramıyorum. Maliye alt konu başlıkları
    1.Kamu ekonomisi ve kamu harcamaları
    2.Kamu gelirleri ve vergi teorisi
    3.Genel vergi hukuku
    4.Türk vergi sistemi
    5.Bütçe
    6.Devlet borçları
    7.Maliye politikası
    Sınavda tüm bu alt konu başlıklarından sorumlu muyuz??
    Mesela Genel vergi hukukundan? Eğer cevap evetse soru yüzdesi nedir acaba?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. @ eda'lı tatlar :

    Maliye Grubundan sorumlu olunan başlıklar;
    Kamu Maliyesi,
    Maliye Politikası,
    Türk Vergi Sisteminin Genel Esasları şeklindedir.

    Yüzdesel olarak yıllar itibariyle değişmektedir. Eski soruları inceleyerek, sınavda soru bakımından yoğunlaşılan konular tespit edilebilir.

    YanıtlaSil
  7. merhaba kurum sınavında soruların katsayı puanları nedır? kaç net kaç puan getırır? dersler arasında iktisat ile maliye aynı getıriye mı sahıp bu konuda yardımcı olursanız sevınırım .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşağıda dediğim gibi kurumların test sınavalarında derslerin katsayıları aynı. Fakat yazılı sınavlarda o katsayılar zorluk derecesine göre esnetilebiliyor. Çünkü kurum sınavlarında belirli bir baraj puanı konuyor. (50 gibi, 55 gibi 60 gibi )

      Sil
  8. merhaba ,kurum sınavında derslere uygulanan katsayı uygulamaları nedır fıkrınız varmı ?tum derslerın katsayı puanı aynımı bırde kaç net ortalama kat puan getırıyor bu konuda bilgilerinizi rica edıyorum teşekkur edyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uygulanan katsayı dersler bazında (hukuk-iktisat-maliye-muhasebe) genelde aynı oluyor. Örneğin; 100 soru soruluyor, ders başı 25'er soru ve her soru 1 puan olacak şekilde dağıtılıyor. Ek olarak bazı kurumlarda ekstra derslerdende sorular çıkabiliyor. GUY'daki işletme iktisadı gibi. Puan konusu ise tam bir muamma. Özellikle klasik sınavlarda. Testlerde ise genelde yukarıda dediğimizi gibi uygulandığını düşünüyoruz.


      Sil
  9. Bu konu nezdinde tüm konular dahilinde , bilgilendirme ve emeğiniz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Yorumunuz Denetlendikten Sonra Yayımlanacaktır.