Gelir Uzman Yardımcılığında Yeni Puan Türü: KPSS P35

BU YAZI Admin TARAFINDAN 6 Kasım 2013 Çarşamba GÜNÜ YAZILDI. 25 yorum
Bilindiği gibi Gelir İdaresi Başkanlığı geçmiş yıllarda Gelir Uzman Yardımcılığı sınavı için KPSS P49 puan türü istiyordu.Bu yıl ise KPSS P35 puan türünden sınavı açtı ve ciddi manada en mantıklı işi yapmış oldu.Nedenlerine gelirsek;

Önce P49'un ve P35'in içeriklerini inceleyelim.

KPSS P35'e bakarsak,
GY:0,10 GK:0,10 Hukuk:0,20 İktisat:0,20 Maliye:0,20 Muhasebe:0,20

KPSS P49'a bakarsak,
GY:0,10 GK:0,10 YDS:0,10 Hukuk:0,20 İktisat:0,20 Maliye:0,20 Muhasebe:0,10

Görüldüğü gibi P35'te ingilizce devre dışı bırakılarak Muhasebeye aktarılıyor. Gelir İdaresi gibi bir kurumda Muhasebe mi önemlidir yoksa İngilizce mi? Kurum ciddi manada mantıklı adım atmıştır. GİB gelecek yıllarda da puan türünü kalıcı olmak üzere P35 olarak belirlemelidir.

P35 puan türünün haklılığını desteklememizin diğer bir nedeni, ÖSYM'nin 2013'de uygulamaya koyduğu İngilizce sınavının KPSS'den ayrılarak ayrı bir sınav olarak düzenlenmesi ve alınan puanın KPSS'ye eklenmesiyle puan türlerinin hesaplanmasında oluşan büyük mağduriyettir. Bu sene uygulanan sisteme göre İngilizceden 100 puan alan kişi 0,10 katsayısı olan puan türlerinde +10 puan eklendi. Yani alan derslerinden herhangi ikisinden tüm soruları yanıtlayanın yaklaşık olarak aldığı puana tekabül ediyor. Yani Muhasebe+Maliye veya Maliye+İktisat veya İktisat+Hukuk vs vs iki testten en çok net yapanların aldığı puanla aynı puan verildi. GİB'in bu puan türü hamlesiyle sınavı İngilizce bilenlerin bilmeyenleri ezdiği sistemin dışına çıkarmıştır.

Alan derslerinden çok iyi yapan biri İngilizce'yi yapamadığı için İngilizcenin olduğu puan türlerinin İngilizcenin olmadığı puan türlerine göre 3 puanla 6 puan arasında daha az puan verildi.Bu puanlar %10 ağırlığı olan türlerde.Bir de %20, %30 olan olan puan türleri var. Düşünün artık ne kadar oynama yapıldı puanlarda..

Madem İngilizce şart, o zaman kurum koysun İngilizce barajını. Desin YDS'den 20 doğru, 50 doğru vs vs.

Gelir İdaresinin yapmış olduğu bu hamleyi sonuna kadar destekliyoruz ve ileri ki yıllarda da İngilizce saçmalığını devre dışı bırakarak P35 puan türünden sınavlar açmasını diliyoruz.


25 yorum:

  1. YDS'ye girmediğinden çoğu kişi p35'ten hesaplandı. Yani puanım hesaplansın diye 50 ytl verip YDS'ye girenlerin hakkı yendi. Bunun mantıkla açıklaması yok,olay bundan ibaret...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğinize kısmen katılıyorum. Lakin mesleğin gerektirdiği gereksinimlere bakarsak ingilizceli bir puan türünün ne kadar abes durduğunu herkes görüyor. İngilizce %10 ama tam puanda maliyenin tüm soruların getirdiği puana denk geliyor. Madem ingilizce olacak gidip %10da 6 puan oynatmamalı. Saçmalık burada başlıyor. İngilizcesi olanlar ingilizceden götürüyor puanları.Bilmem anlatabildim mi? Umarız P35 tüm maliye kadrolarında daimi puan türü olur.Saygılarımla.

      Sil
    2. Doğru fakat bu önceden bildirilseydi birçok kişi mağdur olmazdı diye düşünüyorum.Bundan sonra yapacaklarsa amenna,herkes ona göre durmunu belirler. Mesela ben 2014'e girmeyi düşünüyorum tekrar ama p35'ten dönülür mü dönülmez mi muallaktayım..Herkesin hakkında hayırlısı,zor ve stresli bir süreç yaşıyoruz...

      Sil
  2. YDS'ye girmediğinden çoğu kişi p35'ten hesaplandı. Yani puanım hesaplansın diye 50 ytl verip YDS'ye girenlerin hakkı yendi. Bunun mantıkla açıklaması yok,minareye kılıf uyduruldu olay bundan ibaret..

    YanıtlaSil
  3. admin bencede haklısın muhasebe önemli vs ama değiştirilecekse bu kpss öncesi süreçte fazla gecikmeden açıklanmalıydı. bizde ona göre muhasebe vs yuklenirdık ben muhasebeden kitap açmadım sen karar ver amatör bir karar mı değil mi zamanlama olarak ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız. Mağduriyet kesinlikle oluştu. Fakat bizim anlatmak istediğimiz başka bir şey. P35 GUY'un ruhuna uygun bir puan türü.

      Gerçi 2013'e bakılınca cidden büyük mağduriyetlerin oluştuğunu görüyoruz. Şapkadan YDS çıktı sonra son 2 ayda müfredat değişti falan falan. P35te bunun devamı gibi.

      Umarız GİB bir açıklama yapar ve puan türünü önceden ilan eder. Fakat düşünüyoruz öyle birşey mümkün de gözükmemekte.

      Sil
  4. mart ayında tekrar alım olacak mı bir bilginiz var mı???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Henüz ciddi bir duyum yok. Şuan süreci devam eden sınav tamamlanmadan yeni bir ilanın gelmesi zor gibi.

      Sil
  5. en son kaçla kapadı bu sınav. kaç puan alan ve sıralaması kaç olan girdi bu sınava

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 28 Aralık Gelir Uzm. Yard
      http://www.geliruzmanligi.com/2013/12/28-aralk-2013-guy-snavna-girecek.html

      Sil
  6. İngilizce gereklidir hele ki devlette uzmanlıksa bilmesi gerekir yanlış bir uygulama olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İngilizcesi iyi olan, meslekle ilgili zerre miktar bilgisi olmayan izleyici yorumu...

      Sil
    2. Bence de İngilizce puanı da hesaplamaya dahil olmalıdır. İngilizce eğitimi almış ve bunu için daha fazla emek harcamış birinin, eğitimsiz birine nazaran önde olması hakkaniyete uygun olacaktır.

      Sil
    3. Ingilizcesi iyi olan adaylar ingilizceyi gerekli goren kurumlarda şansini denesin hakkaniyete bu kadar önem veriyorlarsa..

      Sil
    4. üniversitelerin çoğunda yds seviyesine yetecek yabancı dil eğitimi verilmiyor öğretmediği dersten sorumlu tutması saçma sonuçta iibf'den mezun olan insanların alanı ingilizceden ziyade muhasebedir. P35 daha hakkaniyetlidir.

      Sil
  7. P35 herhalde daha iyi olmus ingilizce ingiltereye gidilmeyeceginden gereksiz. Amac uzum yemekse bu mantikli

    YanıtlaSil
  8. P49 daha mantıklı ingilizce bilmeyen mi kaldı. P35 83 sizce neresi olur?

    YanıtlaSil
  9. Hangi kaynaklardan çalıştiniz ? Tşkler...

    YanıtlaSil
  10. Hangi kaynaklardan çalıştiniz ? Tşkler...

    YanıtlaSil
  11. bu bilgiler güncel mi ?

    YanıtlaSil
  12. Merhabalar şu an için guy maaşı ne kadar acaba?

    YanıtlaSil
  13. kazananlar hangi kaynaktan çalıştı?

    YanıtlaSil

Yorumunuz Denetlendikten Sonra Yayımlanacaktır.